martes, 20 de mayo de 2014

FEM UN CAFÉ?

En una entrada anterior de este blog, os hablábamos de dos proyectos puestos en marcha recientemente y que -además- habían sido presentados en las jornadas de innovación celebradas en Málaga los pasados 31 de marzo y 1 de Abril. Aparte de intentar identificar los rasgos innovadores de ambas iniciativas, os anunciaba que había pedido a sus autores que escribieran un post para explicarlos mejor.
Rafa lo publicaba hace casi un mes, y hoy me permito traer aquí el de David. Aquí lo dejo:

Fem un café? Conversa en valencià ha nascut al si de la necessitat que, any rere any, manifesta l’alumnat del cursos de valencià que el Departament de Formació organitza i imparteix per al conjunt d’empleats de la Diputació d’Alacant i els seus organismes autònoms.

En l’aprenentatge dels idiomes les classes a l’aula són importants. Ara bé, com tots sabem, els continguts teòrics els hem de posar en pràctica amb la pràctica oral de manera més informal, i quin millor lloc per fer-ho que el nostre àmbit de treball?

Al cap i a la fi, és la manera d’incorporar aquell component afectiu que ens hi acoste a un aprenentatge transversal i ens ajude a contextualitzar el vocabulari, les formes verbals i les estructures genuïnes de la llengua.

Per aquest motiu, sobre la base d’unes campanyes que han existit des de sempre en qualsevol àmbit formatiu, com és l’intercanvi d’informació o el fet de poder aprendre tothom de tothom”, vam crear un formulari amb l’aplicatiu Google Drive perquè qui estigués interessat s’hi incribís sense cap problema i les figures com pot fer-ho són:  ensenyant o aprenent.
Férem una miqueta de publicitat per diferents vies:
  A les classes dels diferents nivells de valencià
  A través del Portal de l’Empleat -Intranet de la Diputació d’Alacant.
  Missatges als comptes de Twitter i Facebook de Valencià a la Diputació i del compte de Facebook del Departament de Formació.
  A través d’un vídeo d’elaboració pròpia que podem trobar al Youtube:


A continuació vam rebre l’interés de 25 persones d’entre els empleats de la Diputació i 2 persones interessades a participar de fora de l’administració. Amb tota seguretat, en les setmanes vinents hi rebrem moltes més persones interessades.
La gestió de la informació la realitzem a través del full de càlcul que incorpora l’aplicatiu Google Drive.
Després de rebre les inscripcions, a continuació, vam organitzar una trobada amb els empleats que estaven interessats a participar-hi com a ensenyants.
Creiem que és important conéixer-nos, intercanviar les opinions i els interessos en la iniciativa i establir la disponibilitat de cadascú.
Les persones interessades a participar-hi com a aprenents han d’inscriure’s i explicar:
*           el seu nivell de llengua
*           la seua localitat
*           la seua disponibilitat (en horari laboral o fora)
Des del Departament de Formació oferim el llistat d’ensenyants disponibles i els aprenents s’han de posar en contacte amb els ensenyats que hi decidesquen per la disponibilitat o la proximitat, generalment.
A hores d’ara i després de la segona reunió al mes de març, sabem com alguns grups estan sent força actius, i a més a més la campanya està servint perquè els diferents companys de treball, bé valencianoparlants bé castellanoparlants, es llancen a aprofundir i millorar el seu nivell de valencià estàndard, moltes vegades per inciativa pròpia, o també amb la intenció de preparar les proves de valencià de la JQCV del més de juny vinent.David Azorín es funcionario de la Diputación de Alicante. Es Licenciado en Filología Catalana por la Universidad de Alicante. Su puesto de trabajo actual es Profesor-Traductor de Valenciano y está adscrito al departamento de formación, donde coordina la formación en materia de idiomas


8 comentarios :

 1. Enhorabona per aquest projecte, David, em sembla fantàstica la iniciativa i la força en impulsar-la. Una manera relacional d'aprendre la Llengua, contextualitzada en l'entorn humà en el que s'ha de desenvolupar. Salutacions :)

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies, cumClavis, pels teus ànims. Com bé dius, contextualitzar l'aprenentatge i incorporar-hi l'al·licient emocional és fonamental, en aquest cas, en l'aprenentatge de les llengües. Salutacions,

   Eliminar
 2. Tendrá éxito, seguro!! Y lo tendrá (bueno, ya lo tiene) porque parte del convencimiento y de la motivación -ya te lo dijo el pájaro Disraeli, ¿no? ;)-
  A parte de la original forma en la que lo has publicitado, parte del éxito- ya te lo he comentado- creo que viene dado porque no sólo se trata de recibir, sino también de dar, y este interacción con los demás es lo que nos enriquece y arrastra.
  Mucha suerte!!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Moltes gràcies Pepa, pel teu comentari. Jo crec que ja és un èxit poder oferir aquestes coses al conjunt de companys de la Diputació, perquè qui estiga interessat que es tinga un camí per participar sense haver de matricular-se a cap curs de manera més formal. Una abraçada,

   Eliminar
 3. Yo, ya te lo he dicho muchas veces.. ME ENCANTA! l Y en el proyecto se respira un espíritu de colaboración y compañerismo que tan necesario es siempre en el entorno laboral.
  Un diez por esta idea tan original y este cara a cara que promueves!! (Tanto facebook, tanto facebook... ;) )
  Un abrazo David!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

   Eliminar
  2. Moltes gràcies Itziar, pel teu comentari. Com li deia a Pepa, i com també diu cumClavis, hem de proposar des del Departament aquest tipus d'iniciatives -i d'altres- per enganxar la gent amb noves maneres d'aprendre i d'ensenyar que els motiven... i què millor que fer ús de totes les possibilitats que ens ofereixen les noves tecnologies!!
   Tan sols s'han de tenir ganes d'ensenyar i d'aprendre; i de provar coses noves, no creus?
   En això ens trobem -i ens ho hem de creure- al Departament, hui és "Fer un café?" o "Disraeli" però demà seran altres coses que tots vosaltres podeu proposar i llançar ... ;-)
   Recorda que els nanos de Google o el Mark Zuckerberg van començar amb algunes idees 'innocents' i mira on han arribat...

   Eliminar
 4. ¡Una iniciativa con tu sello, David! Enhorabuena!! Sólo deseo que dé sus frutos y que la gente se anime. Como tú dices, éste es el camino.
  Ya nos irás contando los resultados: siempre es bueno no "copiar", pero sí aprovechar aquello que ha demostrado su validez y eficacia, para acometer otras nuevas andaduras. A mi modo de ver se trata de un proyecto fácilmente extrapolable a otras áreas y actividades.
  Saludos:)

  ResponderEliminar